28 март 2010 г.

Златна Панега - пещерата " Долната дупка"

Този ход на пещерата Долната дупка се намира само на 2 метра от карстовия извор Глава Панега. Пещерата има елипсовиден отвор, по-широк, отколкото висок. Предполага се, че някога в миналото това е било извора на река Златна Панега. До тази пещера води тясна пътека, която върви над самото езеро по източния бряг. На разстояние 20метра по-високо се намира пещерата "Горната дупка". Снимките са само от Долната дупка.

Ако искате да влезете и да достигнете до извор Глава Панега е добре да имате челници. Пещерата не е осветена.Малка и суха е. Лесно се преминава. Нама опасност да се изгубите. Не забравяйте, че в пещерите е хладно. Пригответе се за среща с мрака в който има много красота!

Влизаме с усмивка и нетърпение!

На ляво или на дясно?- ляво

Нас ни води приятел Венци-пещерняк.


Понякога пещерняците пълзят и в още по-тесни дупки-разказва ни Венци. Пещерата която той често посещава е Духлата в Боснек, Пернишко. Месец февруари 2010г. той и негови колеги се завърнаха от 8 дневна успешна експедиция в пещерата Оптимистическая, Украйна. Българските пещерняци са уважавани и предпочитани от своите колеги по света!

На нас не ни се налага да пълзим.

Интересно е!


Към изхода на пещерата!Скоро и аз ще изляза от пещерата, какво ли ме очаква?

Само на около 2 метра са млечнозелените води на един от най-големите карстови извори у нас - Глава Панега!

Споделяме впечатления от пещерата, от извора, от българската природа!

Красиво и вълнуващо е!
За нас бе един интересен ден-посетихме пещерите Съева дупка, Долната дупка и извора с приказната зелената вода Глава Панега!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails