2 май 2010 г.

Гургулят - Пантеонът на загиналите в боя 1885г

Изключително въздействащ и величествен е 20 метровият Пантеон!Аз лично насръхнах когато го посетих! Децата ми също бяха много впечатлени!
Боят при Гургулят е образец за бързо развръщане за срещен бой и умело управление на войските. Този бой е част от Сръбско-българската война. Победата тук осигурява левият фланг на българската армия, която се прегрупира в контранастъпление.
В района на Гургулят две сръбски роти са напълно унищожени, а останалите понасят тежки загуби и отстъпват към Ракита.
В боя вземат участие и местните жители, включително и жени.
А ето и предисторията-отрядът на капитан Попов с 3 пехотни дружини, артилерийска батарея и по-малко от 2 ескадрона получава задача да настъпи от Алдомировци към Ракита, за да срещне Моравската девизия.
Хода на битката- на 7 ноември 1885г. в 8.30 капитан Попов развръща отряда на позиция от вис. Вишая до височините северно от Гургулят. Оставя 4 роти в резерв. Артилерията заема позиции зад пехотата и открива огън по батареите и настъпващия противник. Към обяд сръбската армия насочва силите си в посока Кърнул с цел да обходи левия фланг на нашия отряда. Загубите на отряда ни се увеличават. Тогава капитан Попов решава да премине към настъпление към 16 часа. Отрядът се вдига на щитова атака и противникът не издържа на удaра.









В центъра на Пантеонът е статуята на жена, символизираща Майка България, скърбяща за загиналите чада!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails