27 юни 2010 г.

Зелен гущер - Lacerta viridis Laurenti 1768

Класификация: вид: Lacerta viridis Зелен гущер
семейство: Lacerditae Гущерови
разред Squamata Люспести
клас Reptilia влечуги
В България има два подвида. Срещат се в цялата страна до 1200м надморска височина по сухи и слънчеви места, скалисти и песъчливи поляни.
Характеристика: Цвета на Зеления гущер варира в зависимост от възрастта и условията на живот. Младите са сивокафеникави с светли точици. С израстването си те позеленяват, особено мъжките, които придобиват ярко зелен цвят на гърба с черни или жълтеникави точки и петна. Женските също са зеленикави, но се срещат и кафеникави. При мъжките коремът е жълт и гърлото синьо. При женските коремът е бял и гърлото бяло до жълтеникаво. Достигат дължина до 38см. Опашката заема до 2/3 от нея.
Хранене: Храни се с насекоми, паяци, дребни гущери дори и мишки. Зеленият гущер не е отровен. Може да ви ухапе, ако го хванете.
Размножаване: В началото на лятото женската снася от 5 до 13 яйца в зависимост от нейните размери. Яйцата са обли с големина до 18 мм. Малките се излюпват след 2-3 месеца. Те са с дължина 3-4 см. и са кафяви.
Любопитно: Древните учени в продължение на векове са смятали, че няма език и се храни с роса, за това е възприеман като символ на мълчанието и мъдростта. В египетската и гръцката символика пък го отъждествявали с щастливата съдба. От римляните е приеман като символ на смъртта и възкресението. Причината за това е, че животното прекарва месеци в зимен сън. В повечето култури гущерът е символ на злото и на дявола, а в запазени антични стенописи древните богове са нарисувани с влечугото в ръка.
Зеленото е цветът на природата, изобилиети и е символ на плодородието. Всеки желае да има в джоба си повече "зелени гущери". :) :):)
Тази снимка направих в дефилето на река Струма.
а тази снимка е от нета.

6 коментара:

  1. Такова гущерче беше дошло на гости в кухнята ни. Доходите ни в зелено не се увеличиха, но спомена от изживяването е страхотно. Явно е било момченце, защото беше със синя гушка. Пуснахме го на свобода.
    Мноооого са красиви!

    ОтговорИзтриване
  2. Красиво животинче, което не вреди по никакъв начин - виждал съм няколко подобни по време на разходки. :)

    ОтговорИзтриване
  3. на петия етаж беше успял да се покачи един подържах го в кашон до вечерта ама явно някоя от котките го е спипала - намерих парче от опашка

    ОтговорИзтриване
  4. Забелязахте ли първата снимка? Гущер с растяща опашка! Какво ли е преживял моя фотомодел?

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей,
    какъв е лиценза на втората гущерова снимка, защото
    бих искал да я използвам за една моя статия: Европейски зелен гущер

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails