25 юни 2010 г.

Селска лястовица-Hirundo rustica L

В света има 80 вида лястовици, а в България са 5 вида - Червенокръста, Скална , Градска, Селска и Брегова лястовица. Всичките те са защитени от закона. Латинското наименование на семейство Лястовици е Hirundinidae, разредa e Врабчоподобни - Passeriformes.

Моите приятели от село Срацимир, обл. Силистра Лили и Кольо Колеви имат възможността всяко лято да се радват и наблюдават семейство Селски лястовици. Тези дребни, красиви и полезни птици са си харесали стряхата на техния дом. Селските лястовици са моногамни и след презимуване винаги се връщат на едно и също място.


Размножаване: Изграждат гнездото си плътно и здраво от кал, сламки и мъх. Сместа правят в човките си и я лепят топче по топче. Така гнездото има вид на зид. В зависимост от условията могат да отгледждат 1, а по често 2 поколения. Снасят от 3 до 6 яйца. Мътят в продължение 14-16 дни. Малките напускат гнездото след около 3 седмици,
след което родителите им ги хранят още няколко дни.
За да ги фотографирате се изисква голямо търпение.


Характеристика:Селските лястовици са с размери 17-23 см дължина. Тежат от 16 до 21 грама. Имат слабо изразен полов и възрастов диморфизъм. Мъжкият има синьочерен блясък на горната страна на тялото, които липсва при женската. Челото и гърлото са чернокафяви при мъжката лястовица ,а при женската са ръждиви. През гърдите минава широка черна ивица , а останалата част от гърдите са белезникави. Опашките на възрастните са силно вилообразни и имат бели ивици от външната си страна на крайните опашни крила. Младите са с по-слабо вилообразната опашка, но по окраска приличат на женската. Имат недоразвити крака и почти не ходи. Гласът и е характерно лястовиче цвърчене

Хранене: Храни се изцяло с летящи насекоми, които улавя в полет. Селската лястовица е виртуозен летец. Лети с висока скорост и маневреност.
Снимковият материал е предоставен от Лили и Кольо Колеви.












1 коментар:

  1. Много ми хареса! Научих и си припомних за тези сладури доста неща.
    Браво на Ежи!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails