14 март 2010 г.

Расник-Храм 'Св. Апостоли Петър и Павел"

Исках да стигна до едно от оброчищата в село Расник, Пернишко. Не знаех, че в близост се намира този храм. Храмът и оброчището не се виждат от селото, нито от пътя. Трябва да се изкачите на баира, изглежда трудничко! Но гледката е божествена!
Храмът носи името на апостолите Петър и Павел, които след Исус Христос са двете най-важни и цитирани личности в Новия Завет.
Петър е първият между христовите апостоли, избран от самия Исус и поставен като основа и глава на Църквата
Павел е първият мисионер на евангелието извън границите на Светата Земя.
29 юни или Петровден е неподвижен празник. Това е един от най-почитаните летни празници в нашите традиции. На този ден не бива да се извършва важна земеделска работа.
В черквата се носят петровски хлябове, ябълки петровки, които се освещават и раздават. След светата литургия в памет на апостолите се слага край на двуседмичния Петров пост. Обикновенно се коли " петровско пиле".
Светите апостоли се изобразяват заедно държащи църква или по-рядко прегърнати.
Св. ап. Петър се изобразява като благообразен старец с къса кръгла брада и понякога с къдрава каса. Горната му дреха (химатий) е винаги златиста на цвят, а долната (ризата или хитона) е тъмносиня или зелена. С дясната ръка благославя или държи ключовете на Небесното Царство.
Св. ап. Павел се изобразява с високо чело, малко плешив, с тъмна или прошарена коса, с широка брада на кичури. Обикновено държи свитък, написан с текст от неговите послания. Хаматията му е с кафяв или тъмнолилав цвят, а хитонът му е в светло или тъмносин цвят или пък синьозелен.
Когато се разлисти дървото през лятото, става истинска, естествена растителна палатка. Така хората могат да си починат, да се отдадат на мислите и усещанията си на тишина и прохлада!
Христовият кръст-посланикът между нас и Бога!
Храмът се намира между тези два баира на Вискяр планина, село Расник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails