12 февруари 2010 г.

Язовир "Осломе", с. Ярджиловци, Пернишко


Язовир Осломе се намира на около 40км.от София и на около 10км. западно от Перник по пътя през Батановци за Брезник.
Това е по-новия и по-голям язовир. Наречен е Осломе, на името на селце върху което е бил построен. Осломе е едно от трите съставни селища, от които преди повече от 300г. е било създадено днешното село Ярджиловци.
Язовира е на 750м надморска височина, на около 1км от последната къща в месността Осломе.


Язовирът е разположен в живописен район подходящ за разходки, пикници, палаткови лагери, водни спортове и най-вече риболов. Зарибява се на всяко 1 и 15 число на месец. Таксата за пръчка е 8лв. за 24 часа.
Тук можете да хванете шаран, бял амур, каракуда, сом, червеноперка, клен и др.



Риба с чудовищни размери живее от доста време в язовира. Обикновенно сома с размери колкото кола, плувал около стената, но никой до сега не е успявал да го хване.
Рибари са успявали да уловят щука с рекордните 10,200кг, близо 3кг. костур, а като трофей на заведението е кожата на 35-килограмов толстолоп.














Заведението до язовира предлага добра кухня с прясна риба, прекрасна гледка, билярдна маса и люлки за децата.










4 коментара:

  1. Природата наистина е хубава,но това,че на всяко 1 и 15 число язовирът се "зарибява" е аблолютно НЕ ВЯРНО! Почти всяка събота и неделя го посещаваме от 4 години и през последните две, в язовира няма никаква риба-като изключим уклейки и червеноперки,но и те вече са изловени,пък и не са принос на стопанина.Собственикът отдавна е забравил как се привличат риболовци - риба има само в живарника на язовира,от където продава и готви за ресторанта. В момента той разчита,че риболова е забранен до лятото и хората ще идват по принуда -но и това няма да помогне-все по-малко посетители има,защото риболовците само си дават парите /по 8 лв. на пръчка /, а си тръгват С НИЩО!Разочароващо е за стотиците любители на този спорт,но има и други места,където информацията за това кога и с какво се зарибява водоисточника дано да е по-истинска!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина няма риба в този язовир. Тук там накоя щука, но мирни риби не се хващат. Преди години хващахме много каракуди, шаран, и кефал. Може би колегата е прав - не се зарибява.

    ОтговорИзтриване
  3. А сега, "стопанина" - Захари - Заката, е изрязал люлките, беседката на стената, парапета на заведението, и куп други поразии, само защото му е свършил договора ! Мизерник !

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails